Sajtbombázó lett a Konyhafőnök egyetlen női döntőse

2016-06-03

A budapesti Divin Porcello Sonka Bárban mutatta be exkluzív sajtreceptkönyvét Nagy Eszter, a Konyhafőnök című televíziós gasztroshow első évadának egyetlen női döntőse.

Az erőlevestől a vadas marhán át az olaszosra hangolt Rákóczi túrósig több, hagyományosan sajtmentes fogás is megtalálható abban a receptkönyvben, amellyel a legújabb fogásait CreativeChef című blogján is megosztó Nagy Eszter, a Konyhafőnök című televíziós gasztroshow második évadának egyetlen női döntőse lepte meg a nagyérdeműt.

 

 

A sokoldalúságáról, kreativitásáról és nem mellesleg a praktikumot is szem előtt tartó gyorsaságáról ismertté vált szakácstehetség Budapest belvárosában, a Divin Porcello Sonka Bárban mutatta be a Mamma Mia© La Mozzarella, Lo Stracchino és La Provoletta sajtokból, illetve sajtokkal készített sós és édes, hideg és meleg ételeit.

 

„Két gyermekes családanyaként tisztában vagyok azzal, hogy mennyi idő áll rendelkezésünkre a főzéshez, sütéshez, ezért arra törekedtem, hogy egyszerűen és gyorsan elkészíthető fogásokat alkossak” – fogalmazott az Óvártej Zrt. Receptséfje.

 

A mozzarella mellett a hazai gasztrokultúrában szinte alig ismert lágy stracchino ihlette egyedi és különleges ételkölteményekre Nagy Esztert. A győri séf  persze nem csupán arra használta a sajtokat, hogy azokkal „bolondítsa meg” a fogásokat: a Mamma Mia©termékcsalád tagjai a különféle könnyen elkészíthető rizottók, szuflék, sajtkosarak és torták nélkülözhetetlen alapanyagai.

 

Az online is böngészhető receptkönyv megjelenésének apropója, hogy a piacenza-i Valcolatte anyacég tulajdonolta Óvártej Zrt. által készített Mamma Mia© sajtok április végétől kaphatóak az Auchan és a Metró áruházakban, valamint néhány CBA Príma üzletben.

 

Tudtad?

A stracchino‬ őshazája Lombardia, Toscana és Veneto tartománya. A tehéntejből készült, egészen lágy, enyhén kesernyés ízvilágú stracchino eredete mai is parázs gasztronómiai viták tárgya, de a későbbi gyakorlat miatt több mint valószínű, hogy ez a sajt volt az első gorgonzola alapanyaga. A mai értelemben vett gorgonzolával szemben ugyanakkor a stracchino a friss tej harmonikus illatával rendelkezik, íze tejszínesen krémes, bársonyosan sima, azonban nem zsírosabb, mint más sajt. A stracchinót a sajtlexikonok leírása szerint nyár végén, ősz elején a hónapokig a legelőkön kérődző tehenek zsírdús tejéből készítik.

Az óvári verzió követi a tradíciót: hófehér színe, rugalmas, ám kenhető állománya miatt élmény vele főzni, ugyanakkor hidegen, csupán az ízélményért kóstolva is különleges. Illatos, friss fehér borokkal fogyasztva pedig egyedülálló élmény.

 

A Provolone-típushoz tartozó provoletta az úgynevezett „pasta filata” (magyarul hevített-gyúrt) sajtcsalád tagja. A tehéntejből készült provoletta „Dolce” (édes) változata 2-3 hónap érlelés után nyeri el telt ízét és sárgásfehér színét. A „Piccante” (csípős) ízvilága több, mint négy hónapos érlelés eredménye. A provoletta saláták, szendvicsek, meleg előételek kiváló alapanyaga, önállóan testesebb vörösborok mellé ajánlott.