Rólunk

Naponta akár 240 ezer pizzára elegendő mozzarellát is képes előállítani a mosonmagyaróvári Óvártej Zrt. 20 tonnás kapacitású, nemrégiben megújult gyártósora. Az 1903-ban a legendás Újhelyi Imre által Magyar Királyi Tejgazdasági Állomás néven alapított sajtgyár két éve került a Valcolatte családi cég tulajdonába. Olaszország Emilia-Romagna tartományában található sajtkonzorcium tagjaként az Óvártej stratégiai célja az Alpokalja piacainak meghódítása. A hazai és a környező országok sajtkínálatának bővítését az olasz tulajdonosok magyar tejből és a magyarországi munkaerő megtartásával valósítják meg. „A tulajdonosváltás után 100 feletti dolgozó állását megtartottuk, a beszállítóinknak pontosan fizetünk, bizalmi hálót építettünk ki” – vallja Carlo Volpe, az Óvártej Zrt. ügyvezető igazgatója. Az Óvártej Zrt. az elmúlt 2 évben megnövelte a gyártási hatékonyságát, aminek köszönhetően versenyképessége is megnövekedett, munkavállalóinak képes olyan munkahelyet biztosítani, amely a jelenkor elvárásainak megfelel. Az Óvártej Zrt. az elmúlt 2 évben arra törekedett, hogy saját forrásból finanszírozott beruházásokkal, melyek elérik az 500 millió forintot, egy modern technológiailag fejlett és fiatalos céget hozzon létre. A tradicionális magyar sajtkülönlegességek mellett, az üzleti cél az olasz sajtok és receptúrák , mint a mozzarella és a stracchino vagy akár a provoletta meghonosítása a hazai piacon. 2015. június 15-én, csütörtökön 13 órakor egy nagy lépést tett meg Óvártej Zrt., új gyáregységet indított a cég, melyet dr. Nagy István parlamenti államtitkár úr nyitott meg.



Mint a tehéntejből készült Fior di Latte (fiordilatte) típusú valódi olasz mozzarellák, a Mamma Mia© La Mozzarella is az úgynevezett pasta filata (magyarul: nyújtott tésztájú) sajtcsalád tagja. A hagyományos metódus szerint a „szikkadt” és „megsavanyodott” sajtalvadékot forró vízben áztatták, majd a sajtmesterek generációja által tökéletessé csiszolt koreográfiával addig gyúrták és formázták, míg a nyújtott tészta egyneművé vált. A Mamma Mia© La Mozarella e tradícionális kézműves technológia gépesített változatával készül: az emberi mozdulatok fárasztó munkafázisait a gyúrócsigák és a dagasztókarok végzik.



A Mamma Mia© La Mozzarella alapjául szolgáló optimális zsírtartalmú első osztályú tejet a 38-40 Celsius-fokon jól savanyító – úgynevezett termophil – oltókultúrával készítik elő a gyúrásra. A néhány órát igénybe vevő savanyodás után a vékonyra szeletelt alvadékcsíkokat – magas hőmérsékletű gyúróvízben – a már említett gyúrócsigák és dagasztókarok alakítják homogén nyújtott tésztává mindössze félóra alatt. A sajttésztát ezután formázó hengerek szaggatják megfelelő méretű gömbökre. A kézműves hagyománytól csupán egyetlen fázis erejéig tér el az Óvártej Zrt. mozzarellájának készítési technológiája: a megfelő ízkarakter kialakítását szavatoló hagyományos mosást kiváltva, a még ,,forró’’ és igen képlékeny tésztát a szakaszos hűtésre szolgáló gépsoron sózzák. A zárt gyártási lánc utolsó szakaszában kerül sor a csomagolásra. A legmodernebb technológiát képviselő új csomagolóberendezéseknek köszönhető, hogy az Óvártej Zrt. pizzamozzarellája a legendás olasz dizájnhagyományokat képviselő külcsínnel kerülhet a magyar piacra. A Mamma Mia© La Mozzarella így válhat az olasz minőség legújabb magyarországi képviselőjévé.